Onze voorraadkast

Steek twee koks met hamsterneigingen samen, en dan krijg je Tim’s en mijn voorraadkast.

Akkoord, het is veel! Maar wat ik de laatste tijd heb gemerkt is dat, sinds ik vegetarisch en veganistisch eet, al deze smaakmakers handig zijn. Sojasaus, specerijen en zelfs kippenkruiden, alles helpt in de missie om mijn eten smaak te geven. Als rasechte vleeseter hou ik enorm van de smaak van vlees. Als ik vegetarisch kook, probeer ik de groenten te behandelen, zoals ik het vlees zou behandelen. Stoven, bakken, grillen, vele manieren om de groentensmaak te benadrukken. Maar dat is niet genoeg. Er zijn lagen nodig in het eten. Er is zoet, zuur, zout, bitter en umami, en al deze smaken moeten voorkomen in het gerecht, anders zal je altijd het gevoel hebben dat er iets mist. Daarom lijsten we hier onze persoonlijke favorieten op voor in de voorraadkast:

Couscous
Pasta
Rijst
Linzen
Suiker
Bloem
Maizena | Door een papje te maken van een lepel maizena en wat water, kan je een saus op het einde wat aandikken, een mooie glans geven. Een trucje van Tim als hij spaghettisaus maakt.

Fijn zout in een pot met deksel | Door het zout met je vingers te nemen, heb je veel meer controle over hoeveel zout je toevoegt.

Grof zout | Om gerechten af te werken

Pepermolen met zwarte peper |Ik gebruik niet vaak peper, maar sommige gerechten vragen echt om versgemalen zwarte peper. Blijf ver weg van de reeds gemalen pepers, die zijn minder smaakvol, en je zal al snel teveel gebruiken.

Ras El Hanout | Deze zuiderse kruidenmengeling bestaat uit onder meer komijn, korianderzaad, peper, kruidnagel, kurkuma, gember,… Dit is een heel simpele manier om een volle, diepgaande smaak te geven aan stoofpotjes en sauzen met tomaat.

Provençaalse kruiden | Lekker bij witte sauzen en wortelgroenten.

Kippenkruiden | Een inventieve manier om een licht geroosterde smaak te geven aan groentjes. De smaak doet je denken aan een kip aan het spit, maar helemaal zonder diertjes.

Pimenton | Mijn favoriete aardappelbereiding is patatas bravas. De Spaanse patatjes worden in pimenton en zout gerold, en daarna geroosterd in de oven. Pimenton is een poeder van gerookte en gedroogde paprika’s die een gecontroleerde herkomst heeft. Echte pimenton de la Vera, mag enkel uit de regio Vera in de provincie Cáceres gemaakt zijn.

Groentenbouillon | De simpele blokjes gebruik ik vaak in sauzen, om onmiddellijk meer smaak te geven.

Sojasaus | Geeft instant meer umami aan je gerecht. Ook kan je een bouillon een chinees tintje geven met sojasaus en wat droge specerijen als steranijs en kaneel. Sriracha | Een zoute, gefermenteerde hotsauce met veel look. Als je zoals Eva graag pikant eet, en je een lief hebt dat er niet tegen kan, is dit een leuk condiment om je eten wat leven te geven.

Olijfolie

Zonnebloemolie

Sesamolie

Zelfgemaakte rodewijnazijn

Witte azijn

Dit vind je misschien ook leuk