Select Page

4 simpele wintersoepen

Donkere herfstdagen vragen om heerlijk verwarmende en hartige soepen

Een heel leuke manier om soepen samen te stellen, is om de groenten min of meer op kleur te kiezen. Dan weet je meestal ook dat de groenten, en andere ingrediënten, van smaak bij elkaar zullen passen. Deze soepen hebben allemaal dezelfde basis: look, ui en bouillon.
WERKWIJZE
Schil de groenten indien nodig, was ze, en snij ze in niet te kleine blokjes. Stoof eerst de ajuin aan met de look in voldoende olie, op matig vuur. Let erop dat alle groenten niet kleuren, maar enkel stoven. Voeg daarna de andere groenten toe en stoof aan. Hier is het belangrijk dat je ze lang genoeg stooft voor je de bouillon erbij giet. Wanneer je ruikt dat alle smaken mooi samenkomen en de groenten al zacht worden, giet dan de bouillon erbij. Ik kook altijd water in de waterkoker, gooi daarna de blokjes bij de groenten, en overgiet die met het kokende water. Gaat veel sneller, en daar zijn we allemaal gelukkig mee, toch? Laat de soep op een zacht vuurtje verder pruttelen tot de groenten heel zacht zijn en mix. Kruid en serveer.
DE BASIS: UI + LOOK + BOUILLONBLOKJE
Alle soepen bevatten als basis ui, look en een bouillonblokje.
SOEP 1: KNOLSELDER + LAURIER + ROOM
Knolselder is een groente die echt fantastisch is van smaak, maar vaak over het hoofd wordt gezien. Samen met de hartige en kruidige smaak van de laurier wordt dit een echte zachte wintersoep. TIPS Houd de knolselder en de uien mooi wit. Laat de laurier smaak afgeven in de soep. Werk af met room voor een extra creamy soep. Let op! Niet meer laten koken daarna. Voor room uit koemelk is dit niet erg, maar plantaardige room kan daar niet tegen en zal schiften. Gebruik voldoende versgemalen zwarte peper.
SOEP 2: BUTTERNUT + KOKOSROOM + CURRY
Dé ster van de herfst is de pompoen, en dan zeker de butternut. De koning onder de pompoenen smaakt licht naar nootjes, en heeft vooral een heel sterke, zoete en geconcentreerde pompoensmaak. Pumpkin on steroids, laten we maar zeggen. TIPS Houd je van spicy? Voeg een pepertje toe, of wat cayennepeper. Let op met poeders, die geven initieel minder smaak af, maar worden enkel pikanter en pikanter. Nadat je de kokosroom erbij voegt op het einde, proef dan nog eens of je voldoende gekruid hebt.
SOEP 3: PREI + BOERENKOOL
Deze soep blijft een heldere bouillon, we mixen hem dus niet.  Hij is lichtzoet en gekarameliseerd door de uien en prei, en geeft op het einde een lekkere crunch met de super gezonde boerenkool. TIPS Voor deze bouillon mag je de uien laten karameliseren. Dit zal de bouillon een mooie gouden kleur geven en een nieuwe smaakdimensie. Let op dat je ze niet te donker bakt, dan krijg je een verbrande smaak in de soep. Doe de boerenkool op de laatste 2 minuutjes in de soep, zo blijft ze crunchy en behoudt ze haar voedingsstoffen. Je kan bij deze soep altijd wat noedels toevoegen voor meer body.
SOEP 4: PASTINAAK + AARDPEER + SALIE
Aardperen zijn echt heerlijk van smaak en neigen lichtjes naar artisjok. Deze knolletjes kunnen heel snel verkleuren, dus als je ze schilt kan je ze het beste in een kom met water en citroen leggen. Zo wordt hun witte kleur behouden. Pastinaak geeft diepte en zorgt voor een zijdezacht soepje. TIPS De salie mag tijdens het koken in de soep blijven en voor het mixen eruit genomen worden. Zo blijft je soep mooi wit, zonder spikkels. Om je soep mooi wit te houden en een fraîcheur te geven, kun je een beetje citroensap door de soep roeren.

Dit vind je misschien ook leuk